Slutrapport – GPS-mærkning af krondyr i Løvenholmområdet
For at opnå viden om kronvildtets brug af og færdsel på og omkring Løvenholm Gods ansøgte ejendommen i 2018 Miljøstyrelsen om økonomisk støtte til GPS-mærkning af et antal dyr. Tilsagn om støtte blev givet i december 2018 (MST-568-00032).
Ved brug af faldnet blev i 2019 og 2020 fanget og mærket 5 hinder (GPS) og 2 kalve (øremærke). Af disse er en hind og en kalv blevet nedlagt. GPS-positioner for de mærkede hinder samt aktivitetsdata fra det generhvervede halsbånd fra den nedlagte hind har givet værdifulde oplysninger om dyrenes ophold og brug af Løvenholm-området samt om deres respons på jagt.
Det konkluderes, at faldnet er en funktionel og kosteffektiv metode til fangst af ikke-gevirbærende krondyr til mærkning. Krondyrbestanden i den sydlige del af Løvenholm, Rosenborg, Fjeld og Bøjstrup er forholdsvis stedfast og som sådan en egnet enhed til integreret forvaltning i dette område.
Fodring har stor indflydelse på dyrenes valg af opholdssted. Jagt har stor betydning for dyrenes opholdssted og aktivitetsniveau, hvor det ses, at dyr i perioden efter jagt søger dækning i skovområder og er mindre aktive, herunder i fødesøgning, end forud for jagten.
Der er stor lokal interesse for projektet og dets resultater, der har været præsenteret på lokale møder for lodsejere. De 4 dyr, der pt har halsbånd, følges fortsat via GPS-mærkning og fangstforsøgene videreføres indtil foråret 2022.
I rapporten (som kan downloades i sin fulde længde) gennemgås kun foreløbige resultater. De samlede resultater vil indgå i Aarhus Universitets database og ad den vej være genstand for en grundigere bearbejdning og publicering.
Vi glæder os til et forsat godt og konstruktivt samarbejde med alle lodsejere i området til glæde for både mennesker og kronvildt.