GPS-mærkede krondyr
I samarbejde med Aarhus Universitet og flere naboejendomme har Løvenholm Gods i efteråret 2019 GPS-mærket 2 kronhinder, samt øremærket en kronkalv. Hinderne bærer halsbånd nr. 13 og 14. Hinderne er også øremærket med gule “kreatur-øremærker”.
Vi håber på lokal opbakning blandt områdets jægere og lodsejere til IKKE, at lade de GPS-mærkede dyr afskyde!
Projektet går ud på at fange og GPS-mærke i alt 5-10 krondyr på Løvenholm Gods. Der planlægges med mærkning af flere typer af dyr, herunder hjort, hind og kalv, men mærkningen vil i nogen grad afhænge af, hvilke dyr der fanges. Efter mærkningen følges dyrene, og afhængig af log-hyppighed opnås viden om opholdssted og aktivitet. Projektet løber så længe, der er batteri på halsbåndene, forventeligt 2-3 år.
Dyrenes opholdssted og adfærd relateres til tidspunkt og habitat (herunder naturområder, sårbare afgrøder og skovkulturer, vildtagre og foderpladser). Opholds- og adfærdsmønstret relateres ligeledes til forstyrrelsesstimuli fra fx jagt eller bevægelsesbarrierer i form af hegn og veje.
Løvenholm har iværksat tiltag til kortlægning af hjortevildtet på ejendommen. Godset deltager i udvikling af projekter, der bl.a. har til formål at samle viden ind via områdets jægere. Ydermere vil der suppleres med registrering af dyr ved hjælp af droner. GPS-mærkning af et antal dyr vil her være et meget betydeligt supplement, som vil kunne give detaljeret viden om dyrenes brug af området ikke blot på selve Løvenholm, men i hele lokalområdet. GPS-mærkning af hjortevildt er en kendt og velafprøvet metode, der giver solide data om dyrenes opholdssted, aktivitetsmønster og adfærd, og det er muligt at aflæse dyrenes præference på opholdssteder fx i relation til sårbare produktionsområder og deres respons på forstyrrelser fx fra jagt.
Det er vort håb at GPS-mærkning af et antal dyr og resultaterne herfra vil skabe en lokal interesse for forvaltning af dyrene og dermed være et godt redskab til at sikre videre dialog om udvikling af forvaltningsmål, der inddrager et større areal og flere ejendomme. Data fra projektet vil kunne sammenholdes med tilsvarende data fra andre områder og fra tidligere undersøgelser og dermed bidrage til øget viden om hjortevildt også nationalt.
Projektet er økonomisk støttet af miljøstyrelsen samt af Løvenholm Gods og flere naboejendomme.
Indfangningen af dyr vil forsætte henover efteråret og vi vil senest i foråret 2020 afholde et informationsmøde omkring projektet. Indtil da vil vi informere omkring projektet på diverse platforme og medier.