Træartsvalg
Skovdriften har siden 1990’erne haft fokus på højtydende og værdifulde træarter, som kan sikre en rentabel og vedvarende positiv driftsøkonomi – dvs. økonomisk optimalitet tilstræbes. Dette indebærer, at træarterne fortrinsvis plantes hvor deres langsigtede afkastningsevne skønnes bedst og sker med hensyntagen til driftens likviditet. Løvtræarealet ønskes bibeholdt på et relativt højt niveau (30 %) i forhold til dets økonomiske afkastningsevne, da risikospredning og skovbilledet også er væsentlige parametre for godsets samlede drift.
Stabiliteten i bevoksningerne anses som en hjørnesten i nåletræsdyrkningen. Derfor arbejdes der løbende med at udvikle stabile bevoksninger, såvel ved hugstfølgeplanlægning som igennem hugstform (og hugststyrke) og i nogen grad ved anlæg af blandingsbevoksninger.
På sigt skal særligt douglas og lærk udgøre stabile og højværdi bevoksninger som ”rygraden” i nåletræsdyrkningen. Det er således i år 2000 besluttet at distriktets hovedtræart rødgran konverteres til douglas i løbet af en trægeneration, en konvertering på ca. 1.000 ha. svarende til 10-15 ha/år.
Løvtræsandelen udgøres nu – såvel på sigt – primært af bøg og eg. Der er særligt efter 2005 stormen anlagt mange løvtræskulturer, som på sigt vil bidrage positivt til stabilitet, samt give et afvekslende skovbillede.